آموزش آنلاین میتواند شروع کننده و سرفصل جدیدی از آموزش باشد اما اگر افراد آموزشهایی که دیدهاند را عملی نکنند نمیتوانند در فعالیت حرفهای از آن استفاده کنند.
سولماز اعتماد از سال 1376 در حوزه معماری فعالیت میکند. وی کارشناس ارشد رشته معماری است، سابقه فعالیت اجرایی در حوزه معماری و دکوراسیون داخلی و پتینه را دارد و از هشت سال پیش تاکنون تدریس تخصصی دروس معماری در دانشگاهها و آموزشگا های آزاد را در کارنامه کاری خود ثبت کرده است. درسهای تخصصی معماری مبانی نظری معماری، طراحی و معماری، طراحی صعنتی فاز دو معماری، برخی از رشتههای تدریس شده توسط اعتماد است.
تحصیل آکادمیک در رشتههای معماری و عمران به طور جامع در دانشگاه اتفاق نمیافتد و یک دانشجو برای اینکه موفق باشد و فعالیت حرفهای خود را به درستی انجام دهد باید دورههای خاصی را خارج از دانشگاه گذرانده و مهارتهایی را به دست بیاورد تا در این رشتهها بتواند آماده پذیرش مسوولیت های شغلی باشد. بازار شغلی این رشتهها به شدت رقابتی است و افرادی در این حوزه موفق میشوند که بتوانند توانمندی بیشتری به دست بیاورند. به همین دلیل صِرف حضور در دانشگاه برای ورود به بازار کار کفایت نمیکند.
به نظر من پنجاه درصد. دانشگاه نمیتواند به کسی که فقط تحصیلات آکادمیک دارد و فعالیتی خارج از دانشگاه ندارد، کمک چندانی کند.
به نظرم فاصله بین واقعیت جامعه و آموزش دانشگاهی زیاد است. مثلاً ضوابط نظام مهندسی در زمان تحصیل من در دانشگاه تدریس نمیشد و اخیراً این آموزشها به دروس دانشگاهی اضافه شده است.
در این شرایط آموزش آنلاین کمک به سزایی به استفاده بهتر از وقت و زمان میکند تا خیلی از تخصصهایی که همواره به دنبال آموختن آن بودیم را از طریق این شیوه به کار بگیریم و در نهایت تمامی این مطالب و دستاوردها را برای زمان فعالیت ذخیره کنیم و از آنها در زمان اجرای کارها استفاده کنیم.
آموزش آنلاین میتواند شروع کننده و سرفصل جدیدی از آموزش باشد اما اگر افراد آموزشهایی که دیدهاند را عملی نکنند نمیتوانند در فعالیت حرفهای از آن استفاده کنند. مثلاً در حوزه نقشه کشی باید افراد چند بار نقشه بکشند تا تخصص در ترسیم را به دست بیاورند و صرف اطلاع تئوریک از یک موضوع برای انجام آن کافی نیست.
بحث آکادمیک یا همان بحث آموزش نظری دروس نمیتواند تکمیل کننده و ایجاد کننده تخصص در افراد باشد. به دست آوردن تخصص نیاز به تمرین و تکرار دارد و این روند از گذشته تا حال باقی بوده است. سیستمهای نوین و آموزشهای مجازی میتوانند به ما کمک کنند که مسیر به دست آوردن اطلاعات و تخصص را سرعت بدهیم اما کافی نیست. ما تا کاری را عملاً انجام ندهیم و به طور تخصصی وارد آن حوزه نشویم نمیتوانیم در آن متخصص شویم و این اتفاق جز با شرکت در کلاسهای تخصصی رخ نمیدهد.
اولین پیشنهاد برای تدریس را از طریق استادم دکتر محمدی زاده دریافت کردم و ایشان مرا جذب تدریس کردند. خیلی به من کمک کردند که اطلاعاتی که سالها جمع آوری کرده بودم را با دیگران به اشتراک بگذارم و این اشتراک باعث پخته شدن و نهادینه شدن مطالب در ذهن و روند زندگی من شد.
قبل از تحصیلات آکادمیک فعالیت علمی در این زمینه را آغاز کرده بودم و اطلاعات مختلفی جمع آوری کرده بودم که در نهایت با توصیه ایشان وارد عرصه تدریس شدم. در آن زمان به هر کلاسی که برای آموزش میرفتم باعث پختهتر شدن و نهادینهتر شدن مفاهیم دانشگاه در من میشد.
به نظرم فرقی نمیکند و هرکس با عشق تدریس را انجام دهد، موفقتر است.
شاید یک سری مطالب را آقایان بتوانند خوب بیان کنند اما حس برابری موجود در جامعه دیگر فرقی بین آقایان و خانمها ایجاد نمیکند. یک خانم در عرصه صنعت میتواند موفق باشد و به همان میزان یک آقا میتواند در عرصه آموزش امور هنری موفق باشد.
بالغ بر هزار نفر در این مدت دانشجوی من بودند. در هر دوره آموزشی با دانشجوها و هنرجوها ارتباط روحی برقرار میشود و زمان پایان دوره آموزشی انگار از فرزند خودم جدا میشوم. همیشه خاطرهای از این دوران آموزش در ذهن من باقی میماند. البته بارها پیش آمده که با دانشجوهایم در حیطه کاری همراه و همکار و حتی شریک شدهام.
بالغ بر هزار نفر در این مدت دانشجوی من بودند. در هر دوره آموزشی با دانشجوها و هنرجوها ارتباط روحی برقرار میشود و زمان پایان دوره آموزشی انگار از فرزند خودم جدا میشوم.
بله، دقیقاً! همراهی با دانشجو احساس بخصوصی را در مدرس ایجاد میکند که توضیح دادنش سخت است و فقط کسانی که تجربه این کار را دارند میتوانند حس مرا درد کنند.
رشته معماری شاخههای مختلفی دارد و افراد با توجه به توانمندی و علائق میتوانند هر یک از این شاخهها را انتخاب کنند. برخی در حوزه طراحی توانمند هستند و برخی در بخش اجرا. عدهای هم در بخش تزئیات و دکوراسیون داخلی. هرکدام از این شاخهها میتواند مسیری مجزا باشد و فرد به تفکیک در این شاخهها خود را تقویت کند. رشته دکوراسیون داخلی جزو رشتههای جدید و پرطرفدار زمان حال است و میتواند برای افرادی که حتی تحصیلات آکادمیک ندارند مؤثر باشند. مثلاً در دوره پتینه افرادی حضور پیدا کردند که تخصص و اطلاعات حرفهای بالایی نداشتند اما اطلاعات این رشته برایشان بسیار مفید بود.
تدریس نکته بینی و نکته سنجی انسان را افزایش میدهد و باعث میشود فرد همیشه به روز باشد و اتفاقهایی که در جامعه رخ میدهد را پیگیری کند.
مدرس پیش از ورود به کلاس باید خود را در سطحی بالا نگه دارد تا اطلاعات مورد نیاز را به هنرجو منتقل کند و به همین دلیل باید همیشه به روز باشد.
تعلیم و تربیت یک ارزش ویژه در جامعه است و مدرس بودن نگاه جامعه نسبت به فرد را متفاوت میکند. یک مدرس باید همیشه به روز باشد و خودش را ارتقاء دهد و جامعه از شما این انتظار را دارد که خودتان را با شرایط جدید وقف دهید.
من خودم را معمار و مدرس معرفی میکنم.
در طی این سالهایی که مشغول به تدریس بودم، این کار جزو لاینفک زندگی من شده و بخشی از حس و حال و درک کاری که انجام میدهم، در زمان تدریس صورت میگیرد. وقتی میبینم دانشجویی پرورش دادهام که از یک نقطه به نقطه دیگر صعود کرده، لذت بخش ترین اتفاق در زندگیام است.
هر فردی که وارد این رشته شده اگر بتواند در هرکدام از این تخصصها و شاخههای معماری تخصصهای خود را ارتقاء دهد و به حد معقولی برسد و آمادگی اشتراک گذاری این اطلاعات با دیگران را داشته باشد میتواند وارد حوزه تدریس شود.
ما ملتی هستیم که به یک سری قوانین و قواعد مقید هستیم و یکی از آنها این است که به خودمان اجازه نمیدهیم به حیطه درخواستی دیگران وارد شویم. البته همه علاقه مند و عاشق این هستیم که اگر بتوانیم کاری برای همدیگر انجام دهیم اما شاید راه و روش آن را بلد نیستیم یا اعتماد به نفس کافی نداریم که دانستههایمان را به اشتراک بگذاریم و این احتمال را نمیدهیم که طرف مقابل ما بتواند از اطلاعات ما استفاده کند. قطعاً افرادی هستند که در صنعت و شاخههای هنری و علمی فعالیت دارند و هر چه سنوات بالا میرود برگی از یک دستاورد تخصصی و حرفهای را کسب میکنند. قطعاً کسانی که در یک زمینه و شاخه فعالیت حرفهای انجام دادند، تخصصهای قابل توجهی دارند که میتواند برای کسانی که کار را شروع میکنند کافی باشد. تخصصهای اینچنینی میتواند به آزمون و خطا در خیلی رشتهها پایان دهد به شرط آنکه از این افراد به دیگران منتقل شود.
قطعاً آموزشهایی که میتواند از طریق یک متخصص در جامعه ارائه شود بسیار با ارزش و میتواند به پیشرفت بیشتر جامعه کمک کند. از قدیم بحث استاد و شاگردی مطرح بوده و هرقدرعلم تقویت شده، باز هم افراد توانمندی هستند که میتوانند دانش خود را به جامعه عرضه کنند و این کار ـ یعنی انتقال دانش ـ به نظرم یک دین محسوب میشود که به گردن افراد دارای دانش است. با انتقال دانش آنها جامعه به سمت پیشرفت سوق داده میشود.
امیدوارم دوستانی که در هر زمینهای تخصص دارند کمک کنند و با انتقال دانش و تجربه خود افراد خبره را به جامعه تحویل دهند.